Restauracja Warszawska jako jedyna restauracja w Zagłębiu została uhonorowana czapeczką Gault&Millau 2018! Żółty przewodnik wypowiedział się o nas takimi słowami:
"Goście mogą odnieść wrażenie, że kiedy znów wyjdą na ulicę, będą po niej jeździły zabytkowe automobile, a nie nowoczesne samochody."
Gault&Millau. Polska. Żółty przewodnik 2016
Stylowe wnętrza w klimacie 20-lecia międzywojennego, wyśmienite menu oraz najwyższa jakość obsługi, sprostają wszystkim, którzy poszukują niezapomnianych doznań smakowych.
Godziny otwarcia Restauracji Warszawskiej:
Poniedziałek - Czwartek: 14:00 - 22:00
Piątek: 14:00 - 23:00
Sobota: 13:00 - 23:00
Niedziela: 12:00 - 20:00
Wino o wyraźnych, małych bąbelkach, ukazujących się na całej powierzchni kieliszka. W pełni musujące, o aromatach świeżych owoców, zwłaszcza cytrusów, jabłka i gruszki, z delikatną nutą kwiatową w tle. W ustach doskonale zrównoważone, o typowym dla Prosecco półwytrawnym charakterze. Najlepsze wino na rozpoczęcie każdego posiłku, przyjęcia, spotkania czy wieczoru. Winogrona zbierane ręcznie w regionie Prosecco. Wino tworzone metodą Charmata. Druga fermentacja zachodzi w tanku metalowym pod ciśnieniem. Przedłużone leżakowanie na osadzie. Po fermentacji wino izobarycznie filtrowane i butelkowane.
Jasno słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Wino jest świeże i rześkie, z aromatami cytrusów i tropikalnych owoców. W ustach dość lekkie, intensywne aromatycznie, z żywą kwasowością. Doskonałe wino codzienne. Winnica uznana przez Roberta Parkera jako najbardziej przyszłościowa winnica w regionie Navarra. Winogrona Chardonnay jest zbierane w północno-wschodniej części doliny co nadaje gronom dużąkwasowość i wprowadza niezbędny balans do wina. Obie odmiany winifikowane są osobno w tankach metalowych. W procesie winifikacji zastosowano krótką macerację, a moszcz otrzymany metodą "saignee" (bez prasowania) poddano długiej fermentacji w niskiej temperaturze. Wina sąłączone razem przed butelkowaniem.
Zdecydowany żółty kolor z zielonymi refleksami. Świeże, bardzo mineralne wino z żywiołowym i intensywnym owocowym smakiemw którym dominują owoce tropikalne. Kremowe i pyszne z eleganckim finiszem. Winogrona wzrastają na wulkaniczno-gliniastej glebie. Ręczne zbiory następują w pierwszym tygodniu września. Wino fermentuje w tankach stalowych i leżakuje na osadzie przez okres 3 miesięcy, następnie minimum 45 dni w butelce. Roczna produkcja 4000 butelek. Winogrona Pinot Grigio mają czerwone zabarwienie w celu stworzenia białego wina grona obierane są ze skórek.
Ciemnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami. Bogaty owocowy aromat, w którym dominują ciemne owoce takie jak jeżyny, czarna porzeczka oraz śliwka. Pełne ciała wino z doskonałą budowąi doskonałym zrównoważeniem smaków. W zakończeniu konfitura w połączeniu z przyprawami piernikowymi. Winogrona zbierane ręcznie ze starych krzewów w idealnym momencie dojrzałości. Fermentacja alkoholowa następuje w tanku metalowym po czym wino przechodzi fermentację malolaktyczną zapoczątkowaną przez winiarza. Wino jest filtrowane i stabilizowane w zbiornikach przed butelkowaniem.
Piękny rubinowy kolor, lekko połyskliwy. Wino ma wyraźne nuty czerwonych owoców, z delikatnie śliwkowo-czekoladowym tłem. W ustach średniej budowy Bordeaux, o soczystej kwasowości i dobrze zaznaczonej strukturze tanin. Idealnie zbalansowane wino. W smaku ponownie pojawiająsię czerwone owoce, porzeczka i nieco ziemistego tła. Doskonały przykład podstawowego, młodego Bordeaux na świetnym poziomie jakościowym. Świetnej klasy podstawowe Bordeaux. Winnice znajdująsię na prawym brzegu Garonny, gdzie dominującięższe gleby gliniaste z dużąilością wapienia, na których najlepiej czuje sięmerlot. Cabernet sauvignon w winnicach Pontet Bel Air wzrasta głównie na idealnym dla niego podłożu żwirowym. Kupaż tych dwóch odmian daje najbardziej klasyczny blend z Bordeaux. Winogrona zbierane są w optymalnym stadium dojrzałości. Winifikacja przebiega w kadziach ze stali nierdzewnej, w których wino dojrzewa i jest stabilizowane przez minimum rok przed wypuszczeniem na rynek.
Fioletowy, intensywny kolor w kieliszku. Aromaty są wyraziste, dominuje śliwka i porzeczka, uzupełnione nutami przypraw (pieprz, cynamon) i delikatnie czekoladowym tłem. Wino średniej budowy, przystępne i łatwe w piciu dzięki gładkim taninom i stonowanej kwasowości. W ustach dominują nuty porzeczek z korzennym tłem. Finisz średniej długości, owocowy z lekko eukaliptusowym posmakiem i nutami dymnymi pochodzącymi z dojrzewania w beczce. Będzie doskonałym kompanem prostych dań, których bazą są czerwone mięsa lub sosy pomidorowe. Dolina Maule to jeden z najstarszych obszarów winiarskich w Chile. Obecnie przeżywa swój jakościowy renesans ze względu na wyjątkowo korzystne warunki klimatyczne i glebowe do kultywacji winorośli. Casa Donoso uprawia szczep carmenere na bardzo korzystnych dla tej odmiany gliniasto-iłowych glebach pochodzenia aluwialnego (naniesionych z dolin rzecznych, o dobrym drenażu). Wino przechodzi fermentację w kontrolowanej temperaturze, a następnie 30% wina dojrzewa przez 8 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego, reszta w kadziach stalowych.
Co miesiąc uaktualniana sezonowa karta, poza tym stałe dania naprawdę godne polecenia, bywam tam czesto, nigdy sie nie zawiodłem. Rewelacyjna, pomocna obsługa.
Klimatyczne i niepowtarzalne miejsce. Restauracja w podziemiach. Mało takich miejsc w Sosnowcu. Miła obsługa. Smacznie!
Piękne, klimatyczne miejsce. Jedzenie wyszukane, smaczne wina podawane w niesamowity sposób. Super miejsce. Obsługa na bardzo wysokim poziomie, jej wysoka kultura osobista i profesjonalizm sprawia, że chętnie się tu wraca.
Wszystko wspaniale, począwszy od obsługi a skończywszy na pożegnaniu nas jako Gości kiedy kończyliśmy przyjęcie. Restauracja była pełna, ale czuliśmy się zaopiekowani, jakbyśmy byli tam sami. Pyszne jedzenie, ilości nie do przejedzenia. Obsługa bardzo pomocna i uśmiechnięta. Cała nasza rodzina była bardzo zadowolona.