Bartłomiej Kornacki Mistrzem Polski w Potrawach z Ryb

Szef kuchni Restauracji Warszawskiej - Bartłomiej Kornacki, zdobył pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Jego mus z bawety wołowej czy dorsz w palonym maśle nie miały sobie równych
Bartłomiej Kornacki od sześciu lat jest szefem kuchni Restauracji Warszawska w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Od roku jest też jej właścicielem. Zanim, jako finalista, trafił na Mistrzostwa do Świnoujścia wraz z Przemysławem Gościniakiem opracowali receptury dań konkursowych, wykonali je, sfotografowali i wysłali. Potem jako jedna z ośmiu finałowych ekip – musieli tylko przygotować potrawy dla jury w czasie trwania mistrzostw.
Podczas konkursu mieliśmy trzy godziny na przygotowanie przystawek, dań głównych i potrawy street food dla 11 osób – mówi Bartłomiej Kornacki.
Jakie dania przygotowali mistrzowie kuchni?
Przystawka: mus z bawety wołowej w galaretce wiśniowej z grillowanymi rzodkiewkami + baweta w sosie teriyaki i do tego piana grzybowa.
Danie Główne: Dorsz w palonym maśle z kruszonką z kaczej skóry, ravioli z buraka i chorizo, sos z marakui i gołąbek z dorsza.
Street food: Dorsz w tempurze z majonezem szczypiorkowym i sałatką z papai i mango.