Restauracja Warszawska

Restauracja Warszawska was the only restaurant in Zagłębie region recognized with the culinary hat Gault&Millau 2016! The yellow guidebook used the following words to describe us:

“It may seem to the Guests that when they leave the restaurant they will find themselves in the street surrounded by historic automobiles rather than modern cars.”

Gault&Millau. Poland. Yellow guide 2016

Karta win

wybrane propozycje z bogatego menu win starego i nowego świata
Chateauneuf Du Pape

Wino wytrawne o głębokiej, rubinowej barwie z odcieniem granatu i złożonym bukiecie czerwonych owoców, jeżyn, anyżu, lukrecji, skóry z balsamicznym akcentem. W ustach bogate, krągłe, o aksamitnej strukturze i miękkich taninach. Długi trwały finisz. Wino o potencjale starzenia do 10 lat.

Chianti Dei Barbi

Wino o pięknym rubinowym kolorze. W nosie bardzo owocowe z wyraźnie wyczuwalna dojrzałą śliwką i soczysta wiśnią z delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, świeże, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym wykończeniu.

Coto Vintage Crianza

Wino o intensywnym, czerwono-rubinowym kolorze. W smaku harmoniczne, dobrze zorganizowane i bardzo dobrze wyważone, o wysokiej koncentracji owoców. Miękkie i długie w ustach, ukazujące potężne aromaty owoców, głównie truskawek, w połączeniu z subtelnym i przyjemnym bukietem wanilii amerykańskiego dębu.

Pere Ventura Cava Semi Seco Reserva

Wino musujące, półwytrawne, o lśniącej, zielono-żółtej barwie i intensywnych aromatach owoców cytrusowych, zielonego jabłka z nutami kwiatowymi. W smaku łagodne, z delikatną kwasowością, dobrze zrównoważone, i przyjemną perlistością.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

To wino jest prawdziwym hołdem złożonym odmianie Pinot Noir. Bujne aromaty owocowe, truskawek, wiśni i jagód, z nutami przypraw. W ustach pełne, głębokie, o mocnych owocowych smakach i miękkiej fakturze z aksamitnymi taninami. Perfekcyjnie zrównoważona kwasowość i bogaty finisz.

Save Water Riesling Fruity

Wino wytrawne o intensywnych aromatach soczystych, dojrzałych owoców egzotycznych, z wyraźnym aromatem moreli i brzoskwiń, a także akcentem ananasa i grejpfruta. W smaku aksamitne, z idealnym balansem pomiędzy  kwasowością i słodyczą oraz przyjemnym, owocowym finiszem.

Byliśmy z żoną niejako "z marszu" ponieważ inne restauracje były nieczynne. Pierwsze wrażenie po zejściu na dół, było niesamowite. Pięknie zagospodarowane wnętrza. Wszystko ze smakiem i gustowne. Jedzenie wyśmienite, a kelnerzy szarmanccy i nienachalni. Poczułem się trochę jak na planie filmu "Zaklęte rewiry". Pierwsza klasa. Na pewno wrócimy.

Bardzo stylowe i klimatyczne miejsce na romantyczną kolację we dwoje lub obiad w gronie rodziny czy przyjaciół. Smaczne i wyszukane dania plus miła obsługa. Ciekawa aranżacja wnętrza. Polecam.

Fajny, bardzo ciekawie urządzone miejsce w Sosnowcu. Obsługa na najwyższym poziomie, jedzenie bardzo smaczne, co do cen każdy znajdzie coś na swoją kieszeń. Najlepsze dla mnie są desery lodowe, które są robione na miejscu.

Stay updated!